Trä- eller plastgalgar: vilket alternativ ska du välja för att förvara dina kläder?

Att välja hängare är ett avgörande steg när det gäller att organisera och förvara våra kläder. Vi ställer oss ofta frågan om vi ska välja hängare tillverkade av trä eller plast? Vi kommer att jämföra dessa två alternativ när det gäller hållbarhet, estetik och praktiska egenskaper för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

Fler filter

Fallande ordning

Klädhängare i trä: eleganta och robusta

Klädhängare i trä ses ofta som ett klassiskt och elegant valgant. De ger en viss cachet till din garderob och kan till och med bli en dekorativ detalj i ditt sovrum.

Fördelar med hängare i trä

 • Tålighet: Trägalgar är i allmänhet mycket starka och stöttåliga, vilket gör dem lämpliga för upphängning av tunga plagg som kappor och kostymer. Dessutom blir de inte skeva med tiden, vilket gör dem till en utmärkt långsiktig investering.
 • Estetik: Trä ger en varm och naturlig känsla till ditt förvaringsutrymme. Det finns också ett brett utbud av ytbehandlingar och nyanser, så att du kan anpassa din garderob så att den passar din smak och inredning.
 • Antislip: Trägalgar har ofta spår eller en klämlist som förhindrar att dina kläder glider och faller ner på golvet. Detta gör det också lättare att förvara byxor och kjolar.

Nackdelar med trägalgar

 • Pris: Trägalgar är i allmänhet dyrare än plastmodeller. Detta kan innebära en betydande investering om du har en stor garderob att utrusta.
 • Vikt: Eftersom trä är tyngre än plast kan trägalgar tynga ner din garderob, särskilt om den redan är ganska full. Det är därför viktigt att tänka på den maximala kapaciteten för ditt upphängningssystem innan du väljer trägalgar.
 • Miljö: Tillverkningen av trähängare kräver skogsavverkning, även om det finns miljövänliga alternativ som bambu. Så kom ihåg att kontrollera varifrån träet kommer och föredra etiketter som intygar hållbar förvaltning av naturresurser.

Plastgalgar: lätta och mångsidiga

Plastgalgar är ett mycket populärt alternativ, eftersom de är ekonomiska och lätta att hitta. De finns i en mängd olika former, storlekar och färger för att passa alla behov och preferenser.

Fördelar med hängare i plast

 • Pris: Klädhängare i plast är i allmänhet billigare än trämodeller, så du kan utrusta din garderob utan att ruinera dig. Dessutom säljs de ofta i förpackningar, vilket ger bättre valuta för pengarna.
 • Lättvikt: Eftersom plast är ett lättviktsmaterial kommer plastgalgar inte att tynga ner din garderob och göra dem lättare att hantera när du förvarar och väljer ut dina kläder.
 • Fuktbeständighet: Till skillnad från trä påverkas inte plast av fukt eller temperaturvariationer. Detta gör plastgalgar till ett perfekt alternativ för badrum, tvättstugor eller fuktiga miljöer.

Nackdelar med plastgalgar

 • Estetik: Plastgalgar ser i allmänhet mindre polerade och eleganta ut än sina motsvarigheter i trä. Det finns dock designade och färgglada modeller för att ge din garderob en touch av nyckfullhet.
 • Tålighet: Vissa plastgalgar kan vara mindre tåliga och deformeras under tyngden av tunga plagg. Det är därför viktigt att välja kvalitetsmodeller som är anpassade efter dina kläders beskaffenhet.
 • Miljö: Eftersom plast inte är ett miljövänligt material är det bäst att välja galgar tillverkade av återvunnen plast eller från hållbara källor för att minimera din påverkan på miljön.

Vilken typ av galge ska jag välja?

I slutändan beror valet mellan hängare i trä eller plast på dina prioriteringar och begränsningar: design och robusthet för de förstnämnda, lätthet och besparingar för de sistnämnda autres. Glöm inte att också ta hänsyn till miljöpåverkan av ditt val och välj ansvarsfulla, hållbara material.